Chablis

In al die jaren dat we al door de wijnstreken van de Bourgogne rijden, zijn we nog nooit in de streek Chablis geweest. tot nu, mei 2016.
Hans en ik gaan een paar dagen naar Frankrijk en we rijden via Chablis om ons te laten verleiden door de wijn achter de magische naam Chablis.

” The final frontier.”
mei 2016geproefd:
Chablis les Vénérables 2012
Chablis 1er Cru Côte de Léchet 2012
Chablis 1er Cru Fourchaume 2014
Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2014
Chablis Le Finage 2014

de stalen cuves van Chablisienne in Chablis

Chablis is de noordelijkste streek van de Bourgogne. de wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en zijn: fris, droog en fruitig. jonge wijnen zijn mineraal achtig en hebben een groene zwem over zich. Alhoewel gemaakt van de Chardonnay druif heeft het heel eigen kenmerken omdat in tegenstelling tot andere klassieke Chardonnay wijnen  Chablis niet gerijpt wordt op hout maar in stalen vaten; en dus ook geen hout draagt.

Bij Chablisienne worden we gastvrij ontvangen en omdat wij voor de eerste keer komen, kijken we een paar minuten later een filmpje over Chablis en zijn wijngaarden. Chablis ligt in een dal en eromheen gedrapeerd liggen de wijn van de petit Chablis, de Chablis, de 1er Cru en de Grand Cru wijnen waarvan Château Grenouilles wel de bekendste is.
zoals al gezegd is de gastvrijheid hoog en proeven we al snel een paar !er Cru wijnen die van toegankelijk naar typisch Chablis gaan; mineraalachtig, citroen met body en toch die frisheid. De druif heeft het zwaar in Chablis. het is er guur, koud en nat. niet zelden worden tussen de stokken kacheltjes gezet om vorstschade te voorkomen. De grond is kalkrijk.
Gul en meegaand in ons enthousiaste wordt er meer aangeboden en kunnen we zelfs de Grand Crus proeven onder andere van het Château. we bedanken vriendelijk. We weten al wat we willen en nog een stap hoger betekent teveel aanslag op het budget. Want we weten zeker: als we die gaan proeven moeten we hem ook hebben !!!
Chablis de final frontier van de Bourgogne en een nieuw ontdekt terrein voor ons waar we zeker niet voor het laatst komen.