Wijn & eten

Smaak is persoonlijk. Gelukkig maar! Ook de beleving van smaak is persoonlijk; de een proeft nu eenmaal beter dan de ander. We laten ons tevens beïnvloeden door de plek en tijd en door de gerechten die wij eten bij wijn. Wat wij proeven is een combinatie van feiten, je tong registreert de basissmaken zoet, zuur, bitter en zout. Maar wij nemen veel meer waar. Je proeft niet alleen met je tong, maar ook je reuk, het mondgevoel, de ogen en ja ook je herinneringen en ervaringen spelen mee hoe wij de smaak van iets ervaren. Dat maakt ook dat wij iets lekker vinden of goed. Wij vergelijken met wat wij reeds weten. En dat is voor een ieder weer persoonlijk.

Ook het combineren van spijs en wijn is persoonlijk. Een subjectieve beleving maakt dat eigenlijk veel mogelijk is. Vind je de combinatie lekker? Prima! Ga vooral zo door. Toch zijn er een paar regels die de smaaksensatie kunnen verhogen.

Bij het kiezen van een wijn bij een gerecht, kan je jezelf een paar vragen stellen: speelt de wijn de eerste viool of is hij ondergeschikt aan het gerecht. En mag de wijn complementeren of juist tegengesteld zijn aan het gerecht. En ja, wat is dan allemaal mogelijk? Veel. Heel veel ! Er zijn veel boeken geschreven over welke wijn bij welk gerecht. En ja, wit bij vis en rood bij vlees is een oude wijsheid die nog steeds goed bruikbaar is. Maar hoe een gerecht is klaargemaakt, is vaak meer bepalend. Rood vlees bij een stevige tannine rijke wijn? prima! Maar zit het vlees in een pittig gekruid gerecht dan zou ik eerder een frisse witte wijn ertegenover zetten of zelf een halfzoete. Verder kan een wijn kan ook een gerecht volledig wegdrukken (overheersen), of een vervelend metaalachtig gevoel geven in de mond. Of misschien worden eigenschappen van een wijn wel teveel versterkt door het gerecht ( denk aan sommige wrange noten die wijnen met veel tannine’s ( het wrange in wijn) nagenoeg ondrinkbaar maken.

Gall en Gall ( en nee, ik word niet gesponsord) heeft 6 basisregeltjes. Deze geven een goede indicatie van welke type wijn bij welk gerecht. https://www.gall.nl/ontdek/wijn/wijn-spijs/

Als tips wil ik verder meegeven:

Drink je vaak wijn bij het eten, schaf jezelf een boek aan. ik gebruik zelf zeer regelmatig Wijn en gerechten combineren van Linda Johnson-Bell.

Laat je bij uit eten adviseren door de sommelier. Hij heeft ervoor gestudeerd (en hopelijk geproefd) en weet welke wijnen er passen bij de gerechten op de kaart.

Schroom niet om een wijn arrangement te nemen bij een menu. De afwisseling in wijnen afgestemd op de verschillende gerechten, zullen het (smaak) plezier alleen maar verhogen.

Eet je op vakantie lokale producten, drink er dan ook de lokale wijn bij. Kan bijna niet fout gaan.

En als laatste, blijf experimenteren en proberen. Er is zoveel plezier te beleven aan spijs en wijn.

Santé en eet smakelijk

.