Brouilly & Côte de Brouilly

24 april 2017,
de route gaat naar Brouilly. Deze Cru van de Beaujolais is het meest zuidelijks gelegen van alle 10. De wijnen van Brouilly en Côte de Brouilly zijn ferm en fors. Ze behoren tot de zwaargewichten onder de Crus van de Beaujolais.
Alle 10 Crus van de Beaujolais bevinden zich in de Haut-Beaujolais, een gebied waar je de grootste dichtheid vindt van wijngaarden, met een granietachtige ondergrond.
Onder Brouilly ligt bij het riviertje de Nizerand de scheidingslijn naar de Bas-Beaujolais. Hier produceert men de grote plas wijn voor de Beaujolais primeur en nouveau wijnen.

Maar wij gaan voor de Crus: Brouilly en Côte de Brouilly. Omdat we de wijnen niet goed kennen, bezoeken wij de plaatselijke Caveau of proeflokaal in Saint-Lager. Het Espace des Brouilly biedt een keur van producenten aan.


Elke week staan er een aantal op de proeftafel. De vriendelijke dame informeert ons over het verschil tussen de twee Crus en de grote bewaarpotenties van de Brouilly wijnen. De Côte de Brouilly wijnen zijn voller en rijker van karakter dan die van Brouilly. Ze hebben ook meer alcohol . Verder is er veel verschil in kwaliteit tussen de producenten. proeven blijft ook hier een must. Dit hebben we al eerdere gezegd en geldt zeer zeker voor deze wijnen.

Wij raden een bezoek aan om de wijnen te leren kennen.

Tip:
staat een wijn niet op de proeftafel, kies dan voor wijnen met een gewonnen prijs op een concours of goede vermelding in bijvoorbeeld de Guide Hachette. Dit staat bijna altijd bij de wijnen vermeld.

Tip:
koop een flesje en laat hem openmaken. Smaak is persoonlijk en het zou jammer zijn wanneer je thuiskomt met een doosje waarvan de wijn tegenvalt. Voor de prijs hoef je niet te laten; die ligt rond de 8 euro. En de rest van de fles neem je mee voor later.
Kapel op Mont Brouilly. Met beschermvrouwe uitkijkend over de wijnvelden. In September wordt zij vereerd. de wijnboeren gaan hijgend naar boven en rollen vol van de Brouilly weer naar beneden