Chateau de Chénas april 2019

Een proefrijtje Moulin – à – Vent

geproefd door Hans en Bart

Altijd een feestje bij Chateau de Chénas. We hebben het al eerder gezegd, of je nu komt voor een fles of meerdere doosjes, de gastvrijheid is groot. Wij kwamen voor de Moulin tradition 2017, maar voordat het wisten, hadden we een heel rijtje Moulin op de balie staan. “ altijd goed en leuk om even te vergelijken”, was het commentaar van de altijd vriendelijke gastvrouw.  Om niet onbeleefd te zijn, hebben we natuurlijk de wijnen met elkaar vergeleken.

Alle wijnen zijn kwalitatief goed. De traditie van 2015 was een topper. De Moulin tradition van 2018 is, denken wij, nagenoeg nog beter. Nu nog wat jong maar met nog en beetje rijping vertelt de wijn ons vast wat een exceptioneel jaar 2018 is. We laten hem dan ook nog even liggen; op een paar doosjes na. Natuurlijk willen wij thuis de reactie van vrienden over deze wijn. We laten de wijn nog even liggen? Niet lang. In het najaar gaan we weer terug en zullen nogmaals de  wijn proeven. Alle wijnen van het proefrijtje zijn de moeite waard, maar van de Tradition van 2018 zal ongetwijfeld weer veel mee terug naar Holland gaan.

Clos de la Roilette

geproefd febr 2018:  Fleurie 2016, Fleurie (Cuvée Tardive) 2016 en Brouilly 2016

We bellen aan en worden vriendelijk ontvangen. Hij loodst ons door de de Cuverie naar zijn  proeflokaal waar de eigenaar gezellig keuvelt en pimpelt met de plaatselijke amis. We zeggen dat we een Hollandse meneer hebben ontmoet die drie maanden per jaar in de Beaujolais woont.  Al snel krijgen we van de wijnmaker de info dat het Frank moet zijn. Hij blijkt een bekende in de streek en is en bij meerdere wijnboeren kind aan huis; zo ook bij Clos de la Roilette, waar hij die après midi nog naar toe zal gaan.

 

José is geïnteresseerd omdat het etiket een paardenhoofd heeft. We proeven de drie wijnen en zijn ook van mening dat Frank en goede tip heeft gegeven. De Fleurie is mooi vol en zacht met lichte tannines. De Cuvée Tardive was nog voller en wat zwaarder ( met een zweem paardenhoef?!).                              Brouilly was kenmerkend en heeft de graniet tonen die je in de Brouilly kunt verwachten.

We nemen allemaal een paar dozen mee. Hans gat voor de Cuvée en Brouilly. José voor de Fleurie, net als ik.   We gaan naar het volgend adres

Frank de ….

Eten in Chénas, wachten tot de caveau van Chénas open gaat.

Gezellig met José en Hans een vorkje prikken in een lokaal restaurantje. achter ons staat een meneer op en spreekt ons aan: ” hier om wijn te kopen?”, is zijn vraag.  De verbazing is dat wij in het nederlands worden aangesproken , waar even tevoren vloeiend frans werd gesproken door dezelfde meneer.  ” Hier om wijn te kopen?”, was zijn vraag omdat hij hoorde dat we over wijn spraken.  We raken in gesprek en even later krabbelt hij een tweetal adresjes op een blaadje. Enthousiast begint hij te vertellen over de twee wijnen en de reden waarom hij in de Beaujolais is namelijk; drie maanden per jaar om onder andere druiven te plukken.

We gaan en route, niet wetende dat zijn naam nog een paar keer valt die dag.

( Achteraf blijkt dat deze meneer Frank de Jongh heet en een bekend sportjournalist is van tennis. tevens is hij geëerd in Frankrijk voor zijn organisatie van Beaujolais feesten in Nederland. een bekend persoon dus ! bij deze willen we meneer Frank nog bedanken voor zijn goede adviezen.  Daar plukken wij de (druiven)vruchten van. Wij hebben zijn adresjes met veel plezier bezocht. in de blog onze ervaring

wijn en meer wijn (oktober 2017)

Cave du Château de Chénas

We zijn er weer!! Weer? Jawel, want er zijn al heel veel dozen Moulin, Chénas en andere Crus van de Beaujolais richting Nederland gegaan. En zoals altijd weer met plezier gedronken. Het blijft een wijnhuis met bovengemiddelde wijnen en een constante kwaliteit. natuurlijk zit er verschil in jaren.  Wij vinden 2015 een heel goed jaar.  Ook dit jaar -oktober 2017- zijn wij er weer geweest (wij zijn dit keer Tini en ik).  Een beetje onzeker werden wij geholpen door een stagiair; allervriendelijkst, maar nog niet zeker genoeg van zichzelf. Al snel werden wij verder geholpen door Maud, zij verdeelde haar aandacht tussen ons en en andere groep.  Als vaste klant wilde zij er zeker van zijn dat wij in de watten werden gelegd. dit jaar de Moulin en Juliénas van 2016 geproefd.  De eerste is nog wat stroef en gesloten.  We hebben wel wat ervan meegenomen, maar de meeste Moulin die we kochten was van 2015.  De juliénas gaf fruit en diepgang in hoever dit je mag zeggen van een jonge Cru uit de Beaujolais.  Heerlijk en daar gaan dus ook wat dozen van mee. Geen foto’s ditmaal, maar geloof mij dat er flink wat geproefd is en ook dat er zo’n 20 dozen wijn (niet alleen voor eigen gebruik. Leo en Petra zijn ook grootgebruikers) de achterbak in zijn getild – door Tini, waarvoor dank-.

Domaine des Deux Roches

Ook al jaren een Favoriet. Wij gaan bijna altijd voor deSaint-VéranVieilles Vignes’. Een mooie ronde, volle Chardonnay. een voor een prijs van € 14,00 niet duur. Wij proefden de 2015 en waren meteen verkocht. ik denk dat dit de beste is die we de laatste jaren bij hun hebben geproefd. wat een mooie complexe  wijn is dit.  hieronder de factsheet die Deux Roches op hun website heeft staan over deze wijn. een aanrader!!!

Terroir

Saint-Véran lies between the escarpments of Solutré and Vergisson (from which the Domaine des Deux Roches takes its name), on the southernmost slopes of a of a 250 km long and 5-6 km wide prehistoric limestone ridge that runs through the valleys carved out by the river Soâne.

Its vineyards are among the few in Burgundy with a south/south-easterly aspect, which exposes the vines to maximum sunlight and warmth, as well as winds that help to moderate their temperature and stimulate photosynthesis. ‘Vieilles Vignes’ is made from 65-year-old Chardonnay vines planted on six different parcels, Pommard, Chartaigners, Pragnes, Chailloux, Péguins, and the late harvest area, Plantés. These low-yield vines produce high quality Chardonnay grapes that develop physiological ripeness under stress, in a precarious continental climate.

Varietals

100% Chardonnay

Vinification

The grapes are pressed slowly in a pneumatic press. The free-run juice is then drained and left to settle at low temperatures (no higher than 18 ̊C) before it is transferred, half into steel vats, and half to oak barrels to undergo alcoholic fermentation.

After alcoholic fermentation the wine is left on the lees to undergo malolactic fermentation. They are then left to age, on the lees, half in steel vats and half under oak, until the following spring (April/May).
Lees stirring takes place throughout the maturation period.

Tasting notes

‘Vieilles Vignes’ is a lustrous, well-rounded, gold wine. It has an intense aroma of stewed peaches and apricots, brioche, and subtle floral hints. On the palate the stone fruits are elegantly balanced with a hint of green apple sharpness, and creamy oak notes, all well integrated with a beautiful minerality that persists into an exquisite finish.

Service & food pairing

Serve lightly chilled (10-13 ̊C).

This wine’s minerality makes an excellent accompaniment for oily fish (poached or fried), as well as seafood.

It is equally suited to a number of cheeses: goat’s cheese, blue de Bress, Comté, Beaufort, and Gruyeres.

Roche Solutré gezien vanaf de andere Rots Vergisson Roche Solutré Tini op Vergisson

Caveau’s bij Beaune

 

Tussen Meursault en Beaune, vind je twee Caveau’s die de moeite waard zijn om te bezoeken. Voordeel van deze caveau’s is hun grote verscheidenheid aan wijnen. ook aan producenten. Prijzen liggen onder die van de wijnhuizen in Beaune zelf. Deze laatste profiteren van de vele toeristen en daar zijn hun prijzen ook naar.

Le caveau de Meursault- Route Départementale 974, 21190 Meursault                        Le caveau Nuiton-Beaunoy, Route de Pommard, 21200 Beaune

De eerste heeft een mooie keus  uit heel de Bourgogne tot de Beaujolais.  Het zijn wel wat duurdere Bourgognes dan die wij normaal kopen. Wij nemen een paar flessen Bourgogne Hautes-Côtes-de-Beaune mee uit 2015. Daar geproefd en opvallend mooi in balans . vol fruit en een redelijk lange afdronk. we zijn benieuwd of hij ook thuis overeind blijft. Want dan heb je voor 11 euro een mooie Côte de Beaune. En ook wat Bourgogne Pinot Noir 2015 gaat de achterbak in.  Zelfde verhaal een redelijk mooie volle Bourgogne voor een leuke prijs; ook 10 euro.

 

Bij Le caveau Nuiton-Beaunoy komen we dit jaar voor de tweede keer. ook nu worden we weer gastvrij ontvangen en is het mogelijk veel van de wijnen te proeven. Ook zij hebben een mooie selectie Bourgogne wijnen uit het noordelijk gebied van de Bourgogne. De prijzen zijn nog wat goedkoper dan bij Le caveau de Meursault, maar de selectie is ook kleiner . Bij hun kopen we enkele flessen Hautes-Côtes de Nuits  ” Les Millottes” Blanc 2014. Een rijpe frisse wijn met mooie zuren met een verrassende volle afdronk. Zeker de moeite waard daar te proeven als u in de buurt bent.

geuren leren kennen bij Nuiton

Brouilly & Côte de Brouilly

24 april 2017,
de route gaat naar Brouilly. Deze Cru van de Beaujolais is het meest zuidelijks gelegen van alle 10. De wijnen van Brouilly en Côte de Brouilly zijn ferm en fors. Ze behoren tot de zwaargewichten onder de Crus van de Beaujolais.
Alle 10 Crus van de Beaujolais bevinden zich in de Haut-Beaujolais, een gebied waar je de grootste dichtheid vindt van wijngaarden, met een granietachtige ondergrond.
Onder Brouilly ligt bij het riviertje de Nizerand de scheidingslijn naar de Bas-Beaujolais. Hier produceert men de grote plas wijn voor de Beaujolais primeur en nouveau wijnen.

Maar wij gaan voor de Crus: Brouilly en Côte de Brouilly. Omdat we de wijnen niet goed kennen, bezoeken wij de plaatselijke Caveau of proeflokaal in Saint-Lager. Het Espace des Brouilly biedt een keur van producenten aan.


Elke week staan er een aantal op de proeftafel. De vriendelijke dame informeert ons over het verschil tussen de twee Crus en de grote bewaarpotenties van de Brouilly wijnen. De Côte de Brouilly wijnen zijn voller en rijker van karakter dan die van Brouilly. Ze hebben ook meer alcohol . Verder is er veel verschil in kwaliteit tussen de producenten. proeven blijft ook hier een must. Dit hebben we al eerdere gezegd en geldt zeer zeker voor deze wijnen.

Wij raden een bezoek aan om de wijnen te leren kennen.

Tip:
staat een wijn niet op de proeftafel, kies dan voor wijnen met een gewonnen prijs op een concours of goede vermelding in bijvoorbeeld de Guide Hachette. Dit staat bijna altijd bij de wijnen vermeld.

Tip:
koop een flesje en laat hem openmaken. Smaak is persoonlijk en het zou jammer zijn wanneer je thuiskomt met een doosje waarvan de wijn tegenvalt. Voor de prijs hoef je niet te laten; die ligt rond de 8 euro. En de rest van de fles neem je mee voor later.
Kapel op Mont Brouilly. Met beschermvrouwe uitkijkend over de wijnvelden. In September wordt zij vereerd. de wijnboeren gaan hijgend naar boven en rollen vol van de Brouilly weer naar beneden

 

Domaine Catherine & Didier Tripoz (Maconnais)

Een klein familiebedrijf nabij de stad Macon aan de voet van de rots van Solutré. Didier zette samen met zijn vrouw Catherine een familietraditie voort. Hun wijndomein beslaat 10 hectare voornamelijk beplant met chardonnay druiven, 7 hectare. De rest is beplant met gamay en pinot noir druiven. Verreweg de meeste druivenstokken hebben een leeftijd die ligt tussen de 30 en 60 jaar. De wijnen van Tripoz zijn van een uitstekende kwaliteit.

Dit Domaine is mij ooit aangeraden door een collega van mijn zus Kaya.En ik raad iedereen aan die in de buurt is en van wijn houdt, hun te bezoeken! Al jaren gaan we nu nog steeds met veel genoegen naar het Domaine. De Chardonnay is al een keertje ‘ als second best Chardonnay’  van Nederland gekozen.  

De wijnen zijn voor hun prijs van bovengemiddelde kwaliteit. De Macon Charnay ” Clos Tournons” 2015 en de Macon Charnay ” Prestige des Tournons 2015 zijn mooi in balans ( veel fruit, een appeltje en mooi zuurtje met veel lengte in de afdronk).       De eerste is een heerlijk wijntje voor de zomer in de tuin; lekker bij een borrelhapje. De tweede is nog voller; perfect bij een vette vis of kip.  De Bourgogne Chardonnay 2015 van oude stokken, is voor zijn 8 euro een topper. vol, mooi hout en perfect in balans.  Dit voorjaar – februari 2017- was ik er met Leo en Petra. ook voor hun was de smaak en kwaliteit een openbaring. Behoorlijk wat dozen gingen de auto in.

 

 

Domaine des Deux Roches 2016 (Maconnais)

 Soms lijkt het alsof het boek ( bij de oudere berichten heb ik hierover al eens geschreven) ‘ deuren opent’ .
En zo ook dit jaar bij Deux Roches.  Het is voor ons een bekend adres en Leo en Petra kopen al jaren hier hun Saint- Véran van oude stokken. Geen goedkope wijn maar wel, denken wij, het  beste wijnhuis van de hele streek. Het is een wijn van 80 jaar oude stokken en gerijpt op 50% vaten en 50% cuve inox. Dit geeft een complexe wijn, vol en rond. Natuurlijk heerlijk bij vis en slakken maar probeer deze ook eens bij kazen.
geproefd:
Deux Roches Saint-Veran Les Gras 2013
Deux Roches Saint-Veran Les Terres Noires 2014
Deux Roches Saint-Veran Vieilles vignes 2013
Deux Roches Saint-Véran Tradition 2014
Domaine Antugnac  les Grands Penchants 2014

van links de meest kwalitatieve tot het slobbertje rechts

We worden geholpen door een jonge man die gelukkig goed Engels Spreekt. Op zijn vraag of we al eens eerder zijn geweest, laat ik mijn boek ( zie ook: over ons) zien met folders die al heel wat jaren teruggaan. Als grap geeft hij aan dat wanneer hij een museum zouden  openen, bij mij het historisch materiaal gehaald kan worden.
Hoe dan ook, hij weet nu dat wij klanten fidelite zijn (trouwe klanten) en er ontstaat al gauw een leuk gesprek over de wijnen, de omgeving en onze interesses voor Frankrijk en wijn.
Ik heb het al eerder gezegd, de wijn is niet goedkoop maar dat belemmert hem niet om ons een rondje van zijn betere wijnen te laten proeven van Saint- Véran.

Stuk voor stuk juweeltjes. een mooi rijtje om te vergelijken. Allemaal vol, complex en met een heerlijke lange afdronk. Het verschil tussen de wijnen is ongeveer 10 euro en waarvan de oude stokken die we zo lekker vinden mooi in het midden segment valt( op de foto de middelste wijn). We houden het  voor de aankoop op Saint- Véran oude stokken 2013 en ik neem ook een doosje Saint-Véran Les Terres Noires mee uit 2014. heerlijk. Als sloebertje laat hij ons nog even een Les Grands Penchants proeven ( Chardonnay uit het zuiden). De helft goedkoper dan een Saint-Véran en met een aangenaam zuurtje. ook daar maar een doos van mee om thuis nog een keer te proeven.
Met dank voor de gastvrijheid en een ervaring rijker gaat er een aanzienlijke hoeveelheid van het heerlijke vocht de  achterbak van de auto in.

Lunch tussen 12 & 14 uur

 Een aangename bijkomstigheid van het ” en route” zijn in de wijngebieden is de lunch.  Leo, Petra en Hans – de vrienden waar ik het meest de wijngebieden mee bezoek – zijn alle fijnproevers en genieters van het goede leven.  De lunch heeft dan ook altijd onze volle aandacht. Het hoeft niet duur te zijn of Chique, maar wel goed. En dat is niet moeilijk in een streek die bekend staat om zijn Bourgondisch leven. We hebben dan ook al menig restaurant van binnen gezien!
In de Beaujolais proberen we altijd een keer te  lunchen bij Hostellerie Château de la Barge.

We hebben er al meer over geschreven en het blijft een aanrader. ook dit keer weer een heerlijk menu met een mooie wijn en dat voor de helft van de prijs die je in Nederland voor zo’n maaltijd zou moeten betalen.
Reserveren door de week voor Lunch is niet nodig.

Moulin, Moulin en meer Moulin

Een ?  bij wat we  allemaal geproefd hebben bij  Cave du Chateau de Chénas in februari 2016.
De flessen worden met het grootste gemak ontkurkt. graag laten ze je proeven wat ze in huis hebben. Er heerst een gevoel van: ‘ je gaat niet weg totdat je tevreden bent’ . En dit voordat zij ook maar enig idee hebben of je komt voor 6 flessen of  voor 6 dozen!
Gelukkig kennen we het Chateau al heel lang en weten we wat we willen hebben. Ik ga vooral voor de Moulin traditie 2013, heerlijk soepel, zacht en veel fruit. Leo en Petra hebben de 2014 als voorkeur.
Al snel is de bestelling gemaakt, aangevuld met enkele dozen Cremant de Bourgogne en Chénas ! 

geproefd:                                                                                                                                                      ?
moulin-à-Vent 2013 en 2014
Beaujolais blanc 2014
Chénas domaine des Pivoines 2013