Domaine des Deux Roches 2016 (Maconnais)

 Soms lijkt het alsof het boek ( bij de oudere berichten heb ik hierover al eens geschreven) ‘ deuren opent’ .
En zo ook dit jaar bij Deux Roches.  Het is voor ons een bekend adres en Leo en Petra kopen al jaren hier hun Saint- Véran van oude stokken. Geen goedkope wijn maar wel, denken wij, het  beste wijnhuis van de hele streek. Het is een wijn van 80 jaar oude stokken en gerijpt op 50% vaten en 50% cuve inox. Dit geeft een complexe wijn, vol en rond. Natuurlijk heerlijk bij vis en slakken maar probeer deze ook eens bij kazen.
geproefd:
Deux Roches Saint-Veran Les Gras 2013
Deux Roches Saint-Veran Les Terres Noires 2014
Deux Roches Saint-Veran Vieilles vignes 2013
Deux Roches Saint-Véran Tradition 2014
Domaine Antugnac  les Grands Penchants 2014

van links de meest kwalitatieve tot het slobbertje rechts

We worden geholpen door een jonge man die gelukkig goed Engels Spreekt. Op zijn vraag of we al eens eerder zijn geweest, laat ik mijn boek ( zie ook: over ons) zien met folders die al heel wat jaren teruggaan. Als grap geeft hij aan dat wanneer hij een museum zouden  openen, bij mij het historisch materiaal gehaald kan worden.
Hoe dan ook, hij weet nu dat wij klanten fidelite zijn (trouwe klanten) en er ontstaat al gauw een leuk gesprek over de wijnen, de omgeving en onze interesses voor Frankrijk en wijn.
Ik heb het al eerder gezegd, de wijn is niet goedkoop maar dat belemmert hem niet om ons een rondje van zijn betere wijnen te laten proeven van Saint- Véran.

Stuk voor stuk juweeltjes. een mooi rijtje om te vergelijken. Allemaal vol, complex en met een heerlijke lange afdronk. Het verschil tussen de wijnen is ongeveer 10 euro en waarvan de oude stokken die we zo lekker vinden mooi in het midden segment valt( op de foto de middelste wijn). We houden het  voor de aankoop op Saint- Véran oude stokken 2013 en ik neem ook een doosje Saint-Véran Les Terres Noires mee uit 2014. heerlijk. Als sloebertje laat hij ons nog even een Les Grands Penchants proeven ( Chardonnay uit het zuiden). De helft goedkoper dan een Saint-Véran en met een aangenaam zuurtje. ook daar maar een doos van mee om thuis nog een keer te proeven.
Met dank voor de gastvrijheid en een ervaring rijker gaat er een aanzienlijke hoeveelheid van het heerlijke vocht de  achterbak van de auto in.