wijn en meer wijn (oktober 2017)

Cave du Château de Chénas

We zijn er weer!! Weer? Jawel, want er zijn al heel veel dozen Moulin, Chénas en andere Crus van de Beaujolais richting Nederland gegaan. En zoals altijd weer met plezier gedronken. Het blijft een wijnhuis met bovengemiddelde wijnen en een constante kwaliteit. natuurlijk zit er verschil in jaren.  Wij vinden 2015 een heel goed jaar.  Ook dit jaar -oktober 2017- zijn wij er weer geweest (wij zijn dit keer Tini en ik).  Een beetje onzeker werden wij geholpen door een stagiair; allervriendelijkst, maar nog niet zeker genoeg van zichzelf. Al snel werden wij verder geholpen door Maud, zij verdeelde haar aandacht tussen ons en en andere groep.  Als vaste klant wilde zij er zeker van zijn dat wij in de watten werden gelegd. dit jaar de Moulin en Juliénas van 2016 geproefd.  De eerste is nog wat stroef en gesloten.  We hebben wel wat ervan meegenomen, maar de meeste Moulin die we kochten was van 2015.  De juliénas gaf fruit en diepgang in hoever dit je mag zeggen van een jonge Cru uit de Beaujolais.  Heerlijk en daar gaan dus ook wat dozen van mee. Geen foto’s ditmaal, maar geloof mij dat er flink wat geproefd is en ook dat er zo’n 20 dozen wijn (niet alleen voor eigen gebruik. Leo en Petra zijn ook grootgebruikers) de achterbak in zijn getild – door Tini, waarvoor dank-.

Domaine des Deux Roches

Ook al jaren een Favoriet. Wij gaan bijna altijd voor deSaint-VéranVieilles Vignes’. Een mooie ronde, volle Chardonnay. een voor een prijs van € 14,00 niet duur. Wij proefden de 2015 en waren meteen verkocht. ik denk dat dit de beste is die we de laatste jaren bij hun hebben geproefd. wat een mooie complexe  wijn is dit.  hieronder de factsheet die Deux Roches op hun website heeft staan over deze wijn. een aanrader!!!

Terroir

Saint-Véran lies between the escarpments of Solutré and Vergisson (from which the Domaine des Deux Roches takes its name), on the southernmost slopes of a of a 250 km long and 5-6 km wide prehistoric limestone ridge that runs through the valleys carved out by the river Soâne.

Its vineyards are among the few in Burgundy with a south/south-easterly aspect, which exposes the vines to maximum sunlight and warmth, as well as winds that help to moderate their temperature and stimulate photosynthesis. ‘Vieilles Vignes’ is made from 65-year-old Chardonnay vines planted on six different parcels, Pommard, Chartaigners, Pragnes, Chailloux, Péguins, and the late harvest area, Plantés. These low-yield vines produce high quality Chardonnay grapes that develop physiological ripeness under stress, in a precarious continental climate.

Varietals

100% Chardonnay

Vinification

The grapes are pressed slowly in a pneumatic press. The free-run juice is then drained and left to settle at low temperatures (no higher than 18 ̊C) before it is transferred, half into steel vats, and half to oak barrels to undergo alcoholic fermentation.

After alcoholic fermentation the wine is left on the lees to undergo malolactic fermentation. They are then left to age, on the lees, half in steel vats and half under oak, until the following spring (April/May).
Lees stirring takes place throughout the maturation period.

Tasting notes

‘Vieilles Vignes’ is a lustrous, well-rounded, gold wine. It has an intense aroma of stewed peaches and apricots, brioche, and subtle floral hints. On the palate the stone fruits are elegantly balanced with a hint of green apple sharpness, and creamy oak notes, all well integrated with a beautiful minerality that persists into an exquisite finish.

Service & food pairing

Serve lightly chilled (10-13 ̊C).

This wine’s minerality makes an excellent accompaniment for oily fish (poached or fried), as well as seafood.

It is equally suited to a number of cheeses: goat’s cheese, blue de Bress, Comté, Beaufort, and Gruyeres.

Roche Solutré gezien vanaf de andere Rots Vergisson Roche Solutré Tini op Vergisson